ΑΧΑΪΑ: Αγκαλιά «ειρήνης» από παιδιά Ελλάδας – Ουκρανίας

του Αχιλλέα Ροδίτη_

Ελληνόπουλα και Ουκρανόπουλα έστειλαν μήνυμα ειρήνης κι αδελφοσύνης λαών, από την Δυτική Αχαΐα. Είναι γνωστό ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα, η Ελλάδα άνοιξε διάπλατα τις πύλες της για να υποδεχθεί γυναικόπαιδα και οικογένειες από την εμπόλεμη ζώνη.
Πολύ δε περισσότερο, τους «αγκάλιασε» η Αχαΐα και η Ηλεία, όπου από προγενέστερα είχαν αναπτυχθεί στενοί δεσμοί φιλίας και συνηθιζόταν να φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι, παιδιά από την Ουκρανία.

Αυτή τη φορά, συναντήσαμε μια ομάδα εκατόν είκοσι παιδιών από τις περιοχές του πολέμου, κυρίως από τις ζώνες της Μαριούπολης, που εδώ και έναν μήνα περίπου έχουν καταλύσει σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Δυτικής Αχαϊας στο πλαίσιο φιλοξενίας.

Τα παιδιά, συναντήθηκαν με ελληνόπουλα στα όρια ενός προγράμματος σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ τους. Οι δασκάλες – συνοδοί χώρισαν τα παιδιά σε δυο ομάδες, τα Ουκρανόπαιδα διάβασαν ελληνικά κείμενα λογοτεχνίας και ποίησης και αντίστοιχα τα ελληνόπουλα έκαναν το ίδιο με Ουκρανικά κείμενα. Προφανώς καταχειροκροτήθηκαν. Ειδικά όταν στο τέλος του «παιχνιδιού» οι δυο ομάδες παιδιών κι εφήβων αγκαλιάστηκαν για να δείξουν ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο να ενώσουν…