Μάθημα ανθρωπιάς απ’ τα “παιδιά του παραρτήματος” | Μαγειρεύουν για άστεγους με 41ο Κ

του Αχιλλέα Ροδίτη_

Πολλές φορές έχουμε γράψει για το θεάρεστο έργο των παιδιών του «Παραρτήματος», όπως πολλοί τους αποκαλούν, των παιδιών της Συλλογικής Κουζίνας Αλληλεγγύης.

Αυτή τη φορά όμως είναι ακόμα μεγαλύτερο το χρέος μας να γράψουμε για αυτούς. Διότι όχι απλά συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους, αποδεικνύοντας πώς ό,τι λένε περί αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε κάθε συνάνθρωπο, το εννοούν στην πράξη, αλλά διότι αυτό συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό τον καιρό.

3o Ενθετη 1

Παρασκεύασαν για άλλη μια φορά φαγητό για άστεγους, ακόμα και υπό 40 βαθμούς Κελσίου! Αυτό ακριβώς είναι που τους έκανε «ξεχωριστούς» στα μάτια μας και αποτέλεσε ελάχιστη υποχρέωση να προβάλλουμε για μια ακόμα φορά την πράξη τους που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στην πλατεία Βουδ, εξασφαλίζοντας δεκάδες μερίδες (καλού) φαγητού σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες και σε άστεγους.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥΣ

3o koyzina 1

Όπως δημοσιοποίησαν τα ίδια τα παιδιά, «οι συνθήκες ήταν αφόρητες το πρωί της Δευτέρας 17/7 στην Πάτρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40 υπό σκιά. Παρ’ όλο τον καύσωνα, όμως, η Συλλογική Κουζίνα Αλληλεγγύης συνεπής στο εβδομαδιαίο ραντεβού της, μαγείρεψε και διένειμε 110 μερίδες νόστιμο κριθαράκι με λαχανικά»!

Και προσθέτουν στο μήνυμα τους: 

«Έχουμε ξανατονίσει πως δεν είναι μονάχα το φαγητό που προσφέρει η Κουζίνα, αλλά, ακόμα περισσότερο, η πρακτική της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Στις παρούσες συνθήκες που η Εξουσία επιχειρεί να χωρίζει τους/τις από τα κάτω της κοινωνικής πυραμίδας με επίπλαστους διαχωρισμούς φύλου, φυλής, καταγωγής, σεξουαλικών προτιμήσεων κλπ, προκειμένου να μας κρατά φοβισμένες και υποταγμένους, εμείς προσπαθούμε να σπάσουμε στην πράξη αυτούς τους διαχωρισμούς, να έρθουμε σε επαφή μεταξύ μας στις γειτονιές μας, να δημιουργήσουμε εκείνους τους χώρους και την κουλτούρα της συνεργασίας, της ισότιμης συνύπαρξης, της εμπιστοσύνης και της αμοιβαιότητας…