«ΜΑΖΑΡΑΚΑΙΩΝ ΓΗ» | την Παρασκευή 19 Αυγούστου το φεστιβάλ γευσιγνωσίας και παρουσίασης τοπικών προϊόντων

0
2182

Την παραγωγική και πολιτιστική δυναμική του τόπου της φιλοδοξεί να αναδείξει η Κοινότητα Μαζαρακίου μέσω της διοργάνωσης του Πολυθεματικού Φεστιβάλ «ΜΑΖΑΡΑΚΑΙΩΝ ΓΗ», που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Πρόκειται για μια προσπάθεια στοχευμένης προβολής και προώθησης των τοπικών παραγόμενων τυποποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από την ενασχόληση των κατοίκων με τον πρωτογενή τομέα (οινοποιία, τυροκομία, μελισσοκομία), στο πλαίσιο μιας ευκαιρίας αυτεπίγνωσης των ντόπιων αλλά και γνωριμίας των επισκεπτών με την τοπική παραγωγική δυνατότητα.

Κύριο χαρακτηριστικό του φεστιβάλ θα είναι η πολυθεματικότητα και η διασύνδεσή του τόσο με τα διατροφικά οφέλη των προϊόντων αυτών στην υγεία του ανθρώπου, όσο και με τον Μικρασιατικό πολιτισμό, αφού φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εξάλλου, η τοπική ιστορία του Μαζαρακίου είναι συνυφασμένη με το εν λόγω ιστορικό γεγονός, αφού αρκετοί Μαζαρακιώτες συμμετείχαν ως στρατιώτες κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία, φθάνοντας μάλιστα -σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα- μέχρι και την περιοχή Εσκίσεχιρ (Eskişehir), όπου και συμμετείχαν στη μάχη που ακολούθησε εναντίον των κεμαλικών δυνάμεων στις 9 Ιουλίου 1921.

Το φεστιβάλ, εκτός από τη γευσιγνωσία και την έκθεση των τοπικών προϊόντων του Μαζαρακίου, θα περιλαμβάνει προβολές Video σε γιγαντοοθόνη, επιστημονικές παρεμβάσεις, θεατρικά δρώμενα και φυσικά παραδοσιακούς Μικρασιάτικους και Ποντιακούς Χορούς.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι το Φεστιβάλ «Μαζαρακαίων Γη» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Συμμετέχουν:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Άννα Παπαηλιού, Διαιτολόγος –  Διατροφολόγος, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

ΕΚΘΕΤΕΣ

Τυροκομικά Προϊόντα «ΛΑΠΠΑΣ»

Ανδρέας Μιχαλόπουλος, οινοπαραγωγός

Χρήστος Καρβούνης, οινοπαραγωγός

Αντώνης Αντωνόπουλος, μελισσοκόμος

Βαγγέλης Γκανάς, μελισσοκόμος

Αλέξης Κυριαζόπουλος, μελισσοκόμος

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Παμμικρασιατικός Σύλλογος Πάτρας

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας