Υλικά για 4 άτομα
- 25 γρ. μαγιά
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 κ.γ. αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Την αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και 2 κουταλιές λάδι.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά και προσθέτουμε και άλλο νερό ώστε να γίνει η ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
- Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 2 με 2 ½ ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Την ξαναζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Την πιέζουμε σε μια λαδωμένη τάρτα φόρμας 25 εκ. και τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα. Την αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τρυπάμε παντού με το δάχτυλό μας τη ζύμη για να κάνουμε λακκουβίτσες.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι πάνω στη ζύμη και το απλώνουμε με πινελάκι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Ψήνουμε τη φοκάτσια 20 λεπτά μέχρι να χρυσίσει. Τη βγάζουμε προσεκτικά από τη φόρμα και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.