Ο Νίκος Aλποχωρίτης μας μιλά για το «αντρικό» επάγγελμα του κουρέα!

0
1178

To «Gents Room» σίγουρα είναι από τα πιο γνωστά κουρεία της Πάτρας, όπου ο Νίκος Αλποχωρίτης έχει κάνει επιστήμη την τέχνη της ανδρικής περιποίησης. Ξέρει πολύ καλά τι είναι αυτό που χρειάζεται κάθε άνδρας που νοιάζεται για την εμφάνισή του…

Νίκο πόσο καιρό ασχολείσε με την κομμωτική;

Από 10 χρονών… το 1979  ήταν η πρώτη μου επαφή με κουρείο, στον θείο μου που είχε μαγαζί στη Μαιζώνος πίσω από τα δικαστήρια, μετά πήγαινα στον γιο του στο κατάστημα του στην Κορίνθου. .. Ήταν το 1984, αγάπησα αυτή την δουλεία, την έμαθα και την ακλούθησα!

Και έτσι συνέχισες στο χώρο με κουρείο… Το κουρείο μας παραπέμπει στο παρελθόν!

Ναι, καταρχάς το κουρείο είναι ένας χώρος που ασχολείται αποκλειστικά με την ανδρική περιποίηση. Όντως στην Ελλάδα παραπέμπει στο παρελθόν. Στο εξωτερικό υπήρχαν και υπάρχουν κουρεία πάντα, στην Ελλάδα είχε σβήσει και αναβίωσε γιατί ο άνδρας τις δυο προηγούμενες δεκαετίες απευθυνόταν στα γυναικεία κομμωτήρια…

Μιλάς για την μόδα του metrosexual …

Ακριβώς…  ανταύγειες, μαλλιά μακριά κ.α. αυτό όμως άλλαξε… Πλέον εκτιμάτε πολύ το κούρεμα με το ψαλίδι είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος να χειρίζεται το ψαλίδι και την χτένα… Είναι πολύ διαφορετικό το αποτέλεσμα από την μηχανή που χρησιμοποιείται στα αντρικά κουρέματα… Αυτό είναι η τέχνη του κουρέα!

Επηρεάζονται από την μόδα σήμερα οι άνδρες;

Ναι, παρά πολύ. Στη μονή δεκαετία που δεν επηρεάζονταν, κατά την γνώμη μου πάντα, οι άντρες από την μόδα ήταν η δεκαετία του ’80… Έβλεπες ότι ήθελες, βασικά ότι εξέφραζε τον καθένα, είχε μεγάλη ποικιλία στο στιλ και το ύφος που υιοθετούσαν οι άνδρες! Αν και τότε νομίζω ότι επηρεάζονταν κυρίως από την μουσική που προτιμούσε ο καθένας! Θυμήσου, μακρύ μαλλί για τους ροκάδες κλπ…. Σήμερα είναι μια η τάση, μούσι και αποτρίχωση στο υπόλοιπο σώμα! Οι περισσότεροι είναι όλοι ίδιοι! Χάνοντας την μοναδική προσωπικότητα του καθένα μιλώ βεβαία κυρίως για τις ηλικίες μεταξύ 16 έως 25 χρονών.

Περά από το κούρεμα τι άλλες παροχές έχει ένα κουρείο;

Περιποίηση γενειάδας, λαδάκια, καθαρισμό προσώπου ενυδάτωση προσώπου, λεπτομέρειες με ξυράφι, με την γκάμα… πολλοί λάθος βεβαία την λένε φαλτσέτα, είναι λάθος η ορολογία, η φαλτσέτα είναι εργαλείου του τσαγκάρη! Το ξύρισμα η αλήθεια είναι ότι εξαφανίστηκε για παρά πολλά χρόνια, τώρα τελευταία ξεκίνησε να ζητιέται πάλι… Έτσι σιγά σιγά εμφανίζεται πια και το εφαρμόζουμε με τον καλύτερο τρόπο με έξτρα περιποίηση προσώπου!

Το ξύρισμα έχει τεχνική λοιπόν;

Και βεβαία έχει τεχνική, το πιο σημαντικό είναι ότι κρατάς νυστέρι στα χεριά σου, πρέπει να ξέρεις την τεχνική του ξυρίσματος, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, να βάλεις κάποιον δηλαδή κάτω και να τον τραυματίσεις; Δεν είναι κάτι απλό… Βεβαία είναι ελάχιστοι αυτοί που το ζητούν, γιατί όπως σου προείπα η τάση είναι το μούσι!

Μου περιγραφείς μια μόδα «καρμπόν» θα έλεγα εγώ…

Όπως το λες είναι, έμενα μου αρέσει να λέω την άποψη μου για το τι πηγαίνει στον καθένα, αλλά μάλλον οι περισσότεροι προτιμούν συγκεκριμένο στιλ και πιστεύω ότι και η επομένη μόδα πάλι «καρμπόν» θα είναι… Αλλά πιστεύω όσο αφορά το μούσι, είναι μια τάση που στο εξωτερικό έχει ήδη ξεπεραστεί… Τα πρόσωπα που θα δούμε θα είναι ξυρισμένα και μάλλον θα δεις και εδώ το μουστάκι πάλι …

Ξέρω Νικό ότι ενημερώνεσαι για τις τάσεις στην ανδρική περιποίηση. Ποιες είναι αυτές τώρα;

Τα κουρεία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη έχουν τελειοποίηση τις παροχές τους σε σημείο που δεν έχουμε καν αγγίξει εδώ! Εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης, χώροι όπου μπορεί κάποιος να πιει τον καφέ του και να συναντήσει φίλους. Έχω ζήσει ένα διάστημα στην Αμερική και διαπίστωσα ότι το κουρείο για τους άνδρες εκεί είναι σταθμός, όπως είναι τα καφενεία εδώ στην Ελλάδα! Είναι σημείο συνάντησης είναι μέσα στην κουλτούρα τους!

Θα έκανες κάτι αντίστοιχο εδώ;

Να θα μου άρεσε πολύ και αυτό και πολλά αλλά… Όμως η οικονομική κρίση που βιώνουμε και ειδικά στην Πάτρα, σίγουρα σε βάζει σε πολλές σκέψεις για την υλοποίηση τους… Αν και το Gent room” είναι από τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν στην Πάτρα με την πιο μοντέρνα εκδοχή του κουρείου , δεν ξέρω πόσο βιώσιμο θα ήταν τώρα ένα κουρείο στα πρότυπα του εξωτερικού… Θα δούμε, για έμενα η δουλεία μου είναι μεράκι, όποτε και αυτό κάποια στιγμή μπορεί να γίνει…

Στο κατάστημα συνεργάζεσαι με τον γιο σου, πώς του μετέφερες αυτή την αγάπη;

Ο Σόλωνας από τα 14 του ερχόταν στο μαγαζί. Όταν τέλειωσε το σχολειό του πήγε σε κολλέγιο δυο χρόνια στην Αμερική. Όμως ήθελε να επιστρέψει και επέλεξε αυτός να ασχοληθεί με το μαγαζί. Πραγματικά εγώ δεν τον προέτρεψα, ήταν καθαρά δική του επιθυμία και τελικά απόφαση!

Στο κατάστημα συνυπάρχουν δυο γενιές, αυτό τι σημαίνει για το μαγαζί αλλά και για τους πελάτες σας;

Εξαιρετικό είναι! Φαντάσου πελάτες μου που με ακολουθούν χρόνια, εμπιστεύονται και τον γιο μου… Αυτό με χαροποίει πολύ! Άλλωστε και στο μαγαζί συνυπάρχει το παλιό retro στοιχειό αλλά και το μοντέρνο! Είναι ένας χώρος που έχω επιμεληθεί προσωπικά εκφράζει  έμενα και τον Σόλωνα…

Το ποδήλατο;

Είναι η μεγάλη μου αγάπη, το χόμπι μου, η ποδηλασία… Δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα χώρο που έχω επιμεληθεί και περνώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου!

https://www.facebook.com/gentsr00m/