patrasmagazine & friends_patras_ travel …πήγαν Τήνο | Δες γιατί αξίζει να πας κι εσύ…

… της Παρασκευής Δημοπούλου

Ξεκινώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το friends patras travel για την άψογη από κάθε άποψη “εκδρομή-ρεπορτάζ” που χάρισε στο patrasmagazine.gr!

Συμμετείχαμε λοιπόν και εμείς σε μια πολυάριθμη παρέα Πατρινών που εμπιστεύεται το
friends patras travel για τις μικρές και μεγάλες αποδράσεις!

Και επειδή τίποτα και ποτέ δεν είναι τυχαίο… αυτή η εμπιστοσύνη, όπως διαπιστώσαμε, δεν οφείλεται μόνο στην άψογη οργάνωση των εκδρομών, αλλά και στην αληθινή διάθεση των ανθρώπων του, να γινόμαστε όλοι μαζί …μια παρέα!Δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία, που ο καθένας θέλει να την επαναλάβει στην πρώτη ευκαιρία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
friendspatrastravel

Ξεκινήσαμε από την Πάτρα οδικώς και η πρώτη στιγμή που σήκωσα την φωτογραφική μηχανή ήταν στην ολιγόλεπτη στάση που έκανε το καράβι στην Άνδρο!

(Οι φωτογραφίες που θα δείτε στο άρθρο δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, φίλτρα κλπ… Η ομορφιά του Αιγαίου άλλωστε τα ξεπερνά!)

Άφιξη στην Τήνο! Το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Με 8.636 κατοίκους (απογραφή 2011).

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, πλεούμενο, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Το νησί της Παναγίας! Ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας, με την ομώνυμη θαυματουργή εικόνα.

Η εκκλησία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), ωστόσο αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Στις 30 Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών) γιορτάζεται η επέτειος της εύρεσης της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης. Η εκκλησία υπήρξε το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα της ελεύθερης Ελλάδας. Ανεγέρθη κατά τη διάρκεια της επανάστασης (1823-1831).

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Επικεφαλής της οικοδόμησης ήταν ο Ευστράτιος Εμμανουήλ Καλονάρης, Τήνιος εγκατεστημένος στη Σμύρνη, από όπου και ονομάσθηκε «Σμυρναίος». Αυτός σχεδίασε τον ναό, μαζί με τα αρχικά του προσκτίσματα, το (πρώτο) καμπαναριό, τα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα και διηύθυνε τις εργασίες. Ακολουθώντας τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού και εντάσσοντας σε αυτά καινοτομίες από τη δυτική αλλά και τη μικρασιατική παράδοση, δημιούργησε ένα μοναδικό οικοδόμημα, ειδικά σχεδιασμένο να δέχεται προσκυνητές. Μαζί με τον Ευστράτιο εργάστηκε ένας πολύ σημαντικός μαρμαροτεχνίτης, ο Χατζησίμος Νικολάου από τα Υστέρνια της Τήνου.

Σε αυτόν και στο εργαστήριο του οφείλονται το κάτω τμήμα του τέμπλου, ο άμβωνας, οι στύλοι στις κλίμακες, η ανάγλυφη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής του αγιάσματος, το υπέρθυρο της εισόδου του ναού με την κτητορική επιγραφή και τέλος κρήνες και πορτοσιές. Πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο συρρέει στην Τήνο για προσκύνημα, αν και γενικότερα είναι πόλος έλξης για πολλούς πιστούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο αριθμός των επισκεπτών – προσκυνητών εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο το χρόνο!

Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, στις 30 Ιανουαρίου του 1823 προκαλεί εθνική συγκίνηση και ερμηνεύεται ως ιερό μήνυμα για το δίκαιο του αγώνα!

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται το χωριό Βώλακας ή Βώλαξ. Σε χειρόγραφο του καθολικού επισκόπου αναφέρεται ως Vulacus. Μεσαιωνικό καθολικό χωριό με περίπου 53 μόνιμους κατοίκους. Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυριζόμενο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης.

Πάντα ήταν, και είναι ακόμη, το χωριό της καλαθοπλεκτικής από την οποία και ζει… Θα σταματήσετε πολλές φόρες το βήμα σας στα σοκάκια του, καθώς οι τοίχοι αλλά και τα παράθυρα των σπιτιών κοσμούνται από αγαπημένους στίχους… από τον Παντελή Θαλασσινό και τον Νίκο Καββαδία μέχρι τον Ελύτη και τον Γκάτσο!!!

Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν σημαντικά πρόσωπα, που να ξεπερνούσαν τα στενά όρια του χωριού, όμως εντοιχισμένο σε σπίτι του χωριού βρίσκουμε το μαρμάρινο οικόσημο του Οίκου των βενετών πατρικίων Valier. Ο Οίκος αυτός έδωσε, μεταξύ άλλων, δύο δόγηδες της Βενετίας τον 17ο αι. Ακόμα, στα αρχεία της Kαθολικής Aρχιεπισκοπής μαρτυρείται πως σε έρανο των καθολικών ενοριών του νησιού για την ενίσχυση του επαναστατικού αγώνα (1823), η Bωλάξ συνεισέφερε με 407 γρόσια. Tο 1940, σε αντίστοιχο κατάλογο (colletta) μετά τον στυγερό τορπιλλισμό από τους Ιταλούς, βλέπουμε ότι το χωριό συνεισφέρει με 250 δραχμές της εποχής εκείνης για την ναυπήγηση της νέας «Έλλης»… Εδώ να τονίσουμε ότι οι μισοί κάτοικοι του νησιού είναι χριστιανοί Καθολικοί όπως και στη Σύρο! Η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός συνυπάρχουν αρμονικά σε αυτά τα νησιά, θα δείτε και αρκετά μοναστήρια δίπλα δίπλα!

Σήμερα, στο χωριό υπάρχει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο και ένα καλαίσθητο υπαίθριο πέτρινο θέατρο 300 θέσεων, όπου το καλοκαίρι γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ακόμα, την περίοδο του Πάσχα, αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο μαζεύονται για να κάνουν bouldering στα ηφαιστειακά βράχια.

Το χωριό διαθέτει δύο εστιατόρια και 4-5 καταστήματα πώλησης καλαθιών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων της τηνιακής γης.

Εδώ συνάντησα και τον κ. Αντώνη, που δεν έχει φύγει ποτέ από τον τόπο του, κι όμως η φήμη του “ταξίδεψε” μέσω του γνωστού περιοδικού “ΤΑΜΑ” που τον έκανε εξώφυλλο!

Επιστροφή στη χώρα της Τήνου όπου εδώ θα βρείτε μοναδικά μαγαζιά για φαγητό, ποτό και ψώνια!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Προϊόντα της Τήνου είναι τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά, με κύριο εκπρόσωπο την άγρια αγκινάρα. Γαλακτοκομικά όπως το τηνιακό τυρί, (τυράκι Τήνου), το πέτρωμα, (τυρί ανάλατο), η τέλεια κοπανιστή Τήνου, το ανθότυρο, το μαλαθούνι και παστεριωμένο γάλα παράγονται στο τυροκομείο της Τήνου. Επίσης, το θυμαρίσιο μέλι και το «ροζακί» σταφύλι. Το τοπικό ρακί, ελαφρύ και εξαιρετικής ποιότητας, συνοδεύει άψογα το περίφημο τηνιακό λουκάνικο. Ενώ οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη, δε λείπουν ποτέ από το Τηνιακό τραπέζι!

Ιδανικά στο Φραγκίσκες

Επίσης, τα ζαχαροπλαστεία του νησιού παρασκευάζουν αμυγδαλωτά, τις γνωστές γλυκές τυρόπιτες, ξεροτήγανα, (δίπλες), «ψαράκια», (σκαλτσούνια), μπεζέδες και βέβαια λουκούμια!!!

Απολαύστε καφέ και λουκουμάδες με παγωτό, αλλά και άλλα τηνιακά καλούδια… στο LOOCOOMADES

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, περιλαμβάνεται η Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Για μοναδικά γλυκά και ροφήματα πάνω στο λιμάνι, στο .LECAFFE

Ενώ το βράδυ θα φάτε “ελληνικά”… και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πίτσα-πίτα στο Έδεσμα!

Αν και “ήσυχο” νησί η Τήνος, μέσα στα σοκάκια της θα βρείτε αρκετά καλαίσθητα μπαράκια για να απολαύσετε το ποτό ή το κοκτέιλ σας!

Τέλος, στο νησί υπάρχουν συχνά events όπου διάφοροι “επώνυμοι” διοργανώνουν ή παρουσιάζουν…

Εμείς βρήκαμε τον Αλέξανδρο Παπανδρέου στο Tinos Food Paths… να μαγειρεύει για όλους με προϊόντα του νησιού… Σε ένα γευστικό και μυρωδάτο παιχνίδι γνωριμίας με το νησί και τους ανθρώπους του!

Άλλωστε το φαγητό είναι ένας από τους βασικότερους και ομορφότερους τρόπους γνωριμίας ενός τόπου…

Ας κλείσουμε με αυτό, λοιπόν, το ταξίδι μας στην Τήνο…

Ο πολιτισμός μας βρίσκεται παντού. Στα αγαθά που κρατάμε στα χέρια μας και στις ψυχές των ανθρώπων!

Με αυτή τη σκέψη και αυτή τη διάθεση …ως το επόμενο ταξίδι, πάντα με το friends patras travel!