Η Ελληνική Κεραμική… πήγε Γαλλία – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Τη Παρασκευή 7 Ιουλίου άνοιξε τις πύλες της στο Biot της Γαλλίας, έκθεση σύγχρονων Ελλήνων Κεραμιστών στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κεραμικής «Autour de la Terre II» που διοργανώνεται από τον Δήμο του Biot και τη Καλλιτεχνική Ομάδα Κεραμιστών Νότιας Γαλλίας La’ Creativa.

Η πόλη του Biot, είναι ξακουστή από τον 15ο αιώνα μ.Χ. ως «Πατρίδα των Πιθαριών». Οι διοργανωτές αποφάσισαν το 2ο αυτό Φεστιβάλ να γίνει διεθνές και επέλεξαν ως πρώτη τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, που έχει μακρά ιστορία στη κεραμική τέχνη. Για τον λόγο αυτό η ο Δήμος του Biot κάλεσε την  Ομάδα Κεραμέων Ίχνη να αναλάβει να οργανώσει έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής.

kerameon ixni GR
VPA 0130

Η Ομάδα με ενθουσιασμό και αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε την πρόσκληση-πρόκληση αυτής της οργάνωσης. Η επιλογή των καλλιτεχνών από την Ομάδα έγινε με βασικό κριτήριο, την διαφορετική οπτική και προσέγγιση του κάθε κεραμίστα της τέχνης της κεραμικής και της χρήσης του πηλού. Η Ομάδα εκτός από καταξιωμένους κεραμίστες προσκάλεσε και νεώτερους κεραμίστες, αποσκοπώντας συνολικά η Έκθεση να αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη ελληνική κεραμική μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης και ψησίματος αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του υλικού. Τα έργα είναι πρωτότυπα, δεν έχουν παρουσιαστεί σε αντίστοιχες εκθέσεις και δημιουργήθηκαν ειδικά για την Έκθεση αυτή.

VPA 0154
23 AUTOUR DE LA TERRE 120X176

Στην Έκθεση λαμβάνουν μέρος 21 Έλληνες κεραμίστες με δύο έργα μικρών διαστάσεων ο καθένας και πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο “Espace Hedberg Torum” από 7 Ιουλίου 2023 έως 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Παράλληλα με την έκθεση της Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής λειτουργεί σε ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο έκθεση Γάλλων κεραμιστών με θέμα την Ελλάδα.

Η Ομάδα Κεραμέων Ίχνη ευχαριστεί θερμά τον Δήμο του Biot και τη La’ Creativa για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία. Επίσης ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής αποστολής, την Isabelle Pitchers για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία και την Ειρήνη Δουλάμη για τη μετάφραση των ελληνικών κειμένων του καταλόγου και την συνολική της βοήθεια.

VPA 0106
VPA 0104

Οι συμμετέχοντες κεραμίστες είναι οι: Βασίλειος Αναστασόπουλος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μάρω Θεοδώρου, Καρμέλα Ιατροπούλου, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Βασιλική Κυριάκη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Δώρα Μόρφη, Κυριακή Μουστάκη, Βασίλης Παπαϊωάννου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Σκλαβενίτης, Δήμητρα Σταύρου, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

VPA 0108
VPA 0133

Η Ομάδα “Κεραμέων Ίχνη” συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια λειτουργίας και αποτελείται από κεραμίστες που ζουν ή/και εργάζονται στην Πάτρα, με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης και όχι μόνον, διοργανώνοντας Εκθέσεις Πανελλήνιας εμβέλειας, Συμπόσια Κεραμικής και άλλες σχετικές δράσεις. Την απαρτίζουν οι κεραμίστες Βασίλειος Αναστασόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Παπαϊωάννου και Ηλίας Χριστόπουλος.

VPA 0128
VPA 0127

“Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού